Ve svém průzkumu „Office FiT“ Savills analyzoval reakce více než 100 000 kancelářských pracovníků, majitelů a pracovníků kancelářských budov v celé EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika).

Více než polovina respondentů by chtěla pracovat v kanceláři alespoň tři dny v týdnu. Nejsilnější zájem o práci z domova na plný úvazek projevili pracovníci ve věku 55+. Slabší preference práce na dálku byla projevena u nejmladších respondentů (24–35 let), což může být způsobeno obtížemi s učením v rané fázi profesního rozvoje mimo pracoviště, tvrdí autoři zprávy.

Letošní ročník „Office FiT“ je druhým v pořadí. Ve srovnání s loňským průzkumem klesl podíl pracovníků, kteří se domnívají, že produktivita je při práci na dálku vyšší, ze 48% v roce 2020 na 40% v roce 2021. Navíc v budoucnu bude z flexibilních kanceláří pracovat mnohem více lidí (nárůst ze 3 % v roce 2020 na 12% v roce 2021).

"18 měsíců po pandemii mají nyní společnosti i zaměstnanci poměrně rozsáhlé zkušenosti s prací na dálku. "Měli jsme příležitost seznámit se s jeho mnoha výhodami a nevýhodami. Jedna věc je jistá - kanceláře se musí změnit, protože jejich uživatelé mají nyní různé potřeby. Očekává se, že kvalita pracovního prostoru bude pro zaměstnavatele klíčovým faktorem, protože bude faktorem, který jim pomůže vyniknout a přilákat a udržet si špičkové talenty,“ říká Jarosław Pilch, vedoucí zastoupení nájemců Savills.

74% respondentů očekává nižší úroveň nežádoucího hluku na pozadí při návratu do kanceláře. Podle analytiků Savills jsou zde videokonference, které s námi zůstanou i po pandemii, a budou stále častěji zahrnovat pracovníky z domova a kanceláře. To pravděpodobně způsobí nepříjemnosti kolegům, pokud není k dispozici dostatečné vybavení pro audio/video hovory.

Osobní bezpečnost byla v pracovním prostředí nejvyšší prioritou pro téměř 80% respondentů. To se v kancelářských budovách pravděpodobně promítne do minimalizace expozice virům a bakteriím pomocí bezdotykových technologií. Jelikož se očekává, že se hybridní pracovní model stane běžným, Savills také očekává zvýšenou poptávku po kolaborativních kancelářských prostorech.

"Bez ohledu na to, jak se pandemie bude vyvíjet, nějaká hybridní práce s námi zůstane déle. "V obrovské metamorfóze pracovního prostředí jsme svědky toho, že preference zaměstnanců musí být v rovnováze s požadavky podnikání. Jak se někteří zaměstnanci postupně vracejí na pracoviště, bude kancelář v nadcházejících měsících hrát klíčovou roli tím, že poskytne prostor pro integraci a spolupráci. Pomůže splnit přirozené potřeby mnoha zaměstnanců, kteří byli dlouho nenaplněni. Jsem přesvědčen, že změny, které organizace v důsledku pandemie zavedou do svých kanceláří a pracovních modelů, zlepší kancelářský zážitek,“ uzavírá Jarosław Pilch, Savills.