„Kromě úspěšně prodaných bytů ve dvou projektech a kompletního pronájmu administrativní budovy Astrid Offices máme obrovskou radost z toho, že jsme zdárně dokončili jednu z našich největších investic – rekonstrukci bývalého Cukrovarnického paláce. Luxusní lifestylový hotel Andaz Prague byl otevřen počátkem března. Velmi nás těší, že jsme této krásné stavbě vrátili život a lesk a Senovážné náměstí tak nyní může ožít díky hostům hotelu a klientům restaurace Zem,“ uvedl jednatel UBM Development Czechia Josef Wiedermann a nastínil další plány firmy: „Současně se ale díváme do budoucna. Principy korporátní strategie ‚Green (udržitelnost) – Smart (výstavba inteligentních budov) and More (jejich přidaná hodnota)‘ jsou pro nás klíčové, a proto chceme ekologické prvky projektů maximálně posilovat. Po vzoru UBM v zahraničí plánujeme i v České republice při výstavbě více využívat ekologické dřevěné konstrukce. U bytových projektů také cílíme na certifikaci BREEAM, což v rezidenčním segmentu, na rozdíl od kanceláří, zatím není obvyklé.“

S důrazem na ekologii

Energetická náročnost budov a jejich uhlíková stopa je dnes jedním z hlavních témat výstavby. UBM se proto ve všech svých projektech zaměřuje na ekologická, inovativní a energeticky úsporná řešení od fáze návrhu až po realizaci. Její zelené budovy jsou již mnoho let ověřovány mezinárodně uznávanými stavebními certifikáty. „Zaměření na udržitelný rozvoj je stále důležitější a UBM si stanovila cíl stát se předním developerem dřevěných konstrukcí v Evropě. Připravujeme a realizujeme bytové a administrativní projekty v zahraničí a chystáme je i v Česku. Dřevo je totiž velmi ekologický a plně recyklovatelný materiál. Ve spojení s udržitelnou výrobou a využíváním energie můžeme výrazně snížit emise CO2 během celého životního cyklu projektů. Budovy UBM tak směřují k dosažení cíle klimatické neutrality,“ vysvětluje Josef Wiedermann. Zahraničními realizacemi UBM s dřevěnými konstrukcemi jsou například rezidenční areál barany.7 ve Vídni nebo kancelářská budova Timber Pioneer ve Frankfurtu nad Mohanem.

 

První dřevěná kancelářská budova Timber Pioneer, u níž se díky dřevěné konstrukci sníží emise CO2 o 80 %

Rekonstrukce Cukrovarnického paláce i kanceláře Astrid Offices byly dokončeny

K úspěšné kolaudaci dovedla UBM budovu bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy. Více než 100 let starý objekt prošel náročnou a citlivou rekonstrukcí. Přeměnil se na luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, jehož provozovatelem je renomovaná nadnárodní síť Hyatt.

Administrativní budova Astrid Offices, která se pyšní certifikací LEED Gold, získala v prosinci loňského roku nového majitele, jímž se stala investiční skupina Portiva. Projekt se 4 300 m2 kancelářských ploch a 440 m2 obchodních prostor v přízemí je plně pronajat, v prosinci se do něj přestěhovala rovněž sama společnost UBM. Letos developer zahájí výstavbu rezidenční části pojmenované Astrid Residences, kde bude cílit na získání certifikace BREEAM.

Administrativní budova Astrid Offices

V Arcus City se staví i prodává ve velkém

Loni byla také odstartována výstavba projektu Arcus City na pomezí Stodůlek a Řeporyjí. UBM na trh uvedla 150 bytových jednotek, z nichž už téměř 80 % našlo nové majitele. „S ohledem na enormní poptávku po bydlení v Praze a fakt, že byty v projektu Arcus City díky svému skvělému umístění v klidné lokalitě rychle mizí, připravujeme dalších 66 bytů k prodeji a již se nám ozývají noví zájemci,“ říká Josef Wiedermann. V tomto domě budou nejen byty, ale i obchodní jednotky umístěné v přízemním parteru. Příjemnou atmosféru nové čtvrti doplní malé náměstí. Následovat bude závěrečná etapa se čtyřmi bytovými a 10 rodinnými domy.

Úspěšně běží také prodej bytů v projektu Neugraf, který má UBM v joint venture se společností Crestyl. Volné zbývají už jen dvě desítky bytů a čtyři obchodní jednotky.