Skupina J&T je již delší dobu spoluvlastníkem Konsorcia Rohan, jehož hlavní postavou je právě zmíněný Sekyra. Konsorcium v roce 2008 zvítězilo ve výběrovém řízení hlavního města na developera Rohanského ostrova a získalo díky tomu přístup k rozlehlým parcelám. Právě ty si nyní partneři mezi sebou porcují. J&T od konsorcia odkoupila pro své projekty dva hektary, které se nacházejí v blízkosti Libeňského mostu. Další dva hektary plánuje odkoupit v příštích letech. 

„Na těchto čtyřech hektarech plánujeme v několika etapách vybudovat celkem 147 tisíc metrů čtverečních hrubých podlažních ploch bytů, kanceláří, obchodů i prostor pro služby a občanskou vybavenost,“ popisuje předseda představenstva J&T Real Estate Dušan Palcr. Konkrétně na místě vyrostou domy s tisícovkou bytů a pět multifunkčních budov podél Rohanského nábřeží. J&T do výstavby, kterou chce zahájit v druhé polovině příštího roku, investuje odhadem 15 miliard korun. Podobnou sumu plánuje do proměny své části investovat Sekyra.

Z černé skládky čtvrť pro tisíce lidí

Území Rohanského ostrova se transakcí pomyslně rozděluje na východní část, kde J&T vybuduje projekt s názvem Nový Rohan, a na západní část, kde již Sekyra Group dokončuje první bytové domy projektu Rohan City. V centru lokality vyroste mimo jiné nová škola, kterou získá do vlastnictví Praha 8. V sousedství projektů na 56hektarovém území vznikne nový metropolitní park. Celkem oba developeři vybudují čtvrť, kde budou bydlet a pracovat tisíce lidí.

Pozemky na Rohanském ostrově odkupuje konsorcium od Prahy postupně. Naposledy uzavřel Sekyra letos v červnu s pražským magistrátem dvě kupní smlouvy na tamní pozemky za stovky milionů korun. Podle původních smluv z roku 2008 měla za parcely Praha inkasovat částku okolo 1,7 miliardy korun. Tehdy byla cena za metr čtvereční stanovena na 8 567 korun. Kupní cena se však při prodeji každé další části navyšuje o inflační index. Aktuálně tak přesahuje částku 20 tisíc korun za metr čtvereční. Hlavní město tak za celé území obdrží výrazně více, než kolik se očekávalo původně.

Rohanský ostrov byl až do první poloviny minulého století řečištěm, které bylo později zasypáno. Území je tak ostrovem jen podle svého názvu. Dlouhá léta byl černou skládkou, v době výstavby metra sloužil jako úložiště materiálu z výkopů. V roce 1999 byly zahájeny rozsáhlé úklidové práce s vidinou revitalizace celé oblasti. K té dochází až nyní, o dvacet let později.

J&T buduje nový Karlín

Developerská společnost J&T Real Estate většinu svých projektů dokončila právě v Karlíně. V roce 2019 zde dostavěla kancelářský komplex Rustonka, o rok později u stanice metra Invalidovna dostavěla nové sídlo J&T Banky, letos na místě zkolaudovala administrativní budovu Red Court. Dalším projektem v těsném sousedství bude právě Nový Rohan.

V rámci první etapy postaví J&T Real Estate tři rezidenční domy navržené ateliéry Unit architekti a Kaama s celkem 258 byty, jejichž součástí budou vždy balkony či terasa. V této etapě developer vybuduje také trojici kancelářských budov s obchody a službami. Jejich architektonickou podobu vytvořilo studio Loxia, které navrhlo také piazzettu před hlavním vstupem a vytvořilo kompozici veřejného prostoru. 

„Klademe důraz na to, aby byl Nový Rohan architektonicky různorodou čtvrtí. Tak historicky město vždy vznikalo,“ popisuje hlavní architektka studia Loxia Jana Mastíková. „Výchozím koncepčním principem je tradiční bloková výstavba, uzpůsobená ovšem pro 21. století tak, aby celá čtvrť byla dobře prostupná a všechny byty měly kvalitní osvětlení a výhledy do zeleného vnitrobloku či na řeku,“ dodává.