Projekt rozdělený do dvou bloků vyroste na pomezí brněnských městských částí Bohunice a Starý Lískovec v těsné blízkosti kampusu Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno. Dominantou projektu se stane nárožní dvacetipodlažní budova v bloku A, která má být protipólem přes ulici stojící nemocniční budově. 

„Nárožní výšková budova vytváří spolu s lůžkovou budovou FN Brno motiv brány vyznačující vjezd do města. Toto je jedno z mála míst v Brně, kde bylo možné takto vysokou budovu postavit,“ uvedl Petr Pelčák, spoluautor návrhu a partner v architektonické kanceláři Pelčák a partner architekti.

Ve stejné části jako výšková dominanta se bude nacházet i většina ze čtyř set chystaných bytů. Ty doplní obytné jednotky uzpůsobené studentskému bydlení, které se budou nacházet v druhém bloku. „Studentské jednotky mají rozlohu asi šestnáct metrů čtverečních, jsou asi dva a půl metru široké s malou kuchyňkou. Blíží se pokoji na studentské koleji. K těmto jednotkám pak patří velké společenské zázemí, kde mohou studenti společně trávit čas,“ popsal zakladatel developerské společnosti Domoplan Tomáš Vavřík.

Ceny bytů se budou pohybovat od 90 tisíc do 105 tisíc korun za metr čtvereční. Součástí bloku A bude i soukromá poliklinika pro specializované obory lékařství. „Vzhledem k blízkosti univerzitního kampusu zamýšlíme vytvořit prostor, kde by byla klinika s vybranou specializací pro absolventy blízké lékařské fakulty, kteří začínají s praxí,“ popisuje záměr Josef Molnár, hlavní manažer projektů společnosti Domoplan. Prostory polikliniky zaujmou plochu více než tisíc metrů čtverečních.

„Naším cílem není pouze postavit obytný komplex, který se přes den vylidní a lidé se do něj budou vracet pouze večer. Oba plánované bloky budou multifunkční, aby v nich lidé našli vše, co potřebují,“ přiblížil přemýšlení nad projektem Vavřík.

Součástí bloků proto budou také velkorysé kancelářské prostory včetně jedenácti coworkingových jednotek s rozlohou 1400 metrů čtverečních. Parter nabídne kavárny, restaurace a další komerční prostory pro obchod a služby obrácené do velkorysé pěší zóny, které oba bloky propojí. Ve vnitrobloku pak rezidenti najdou privátní park.

První obyvatelé by se podle předpokladů mohli nastěhovat v roce 2027. Se stejným časovým plánem kalkuluje také společnost Creditas Real Estate, která vlastní sousední parcelu. V projektu rozděleném na pět etap počítá s až devíti sty bytovými jednotkami k prodeji i pronájmu. Součástí souboru, který má nést název Západní brána, budou rovněž komerční prostory a občanská vybavenost. I tento projekt má disponovat výškovou dominantou o sedmnácti nadzemních podlažích.

Vedení městské části má k oběma projektům výhrady. V minulosti požadovalo, aby se oba výškové objekty snížily a korespondovaly s okolními osmipodlažními paneláky. Důvodem je obava o dostačující dopravní kapacitu již tak velmi vytížené lokality. V místě se navíc do budoucna počítá s výstavbou 250 městských bytů, jež by měli obsadit lidé z potřebných profesí, jako jsou hasiči nebo zdravotní sestry.

Komplex, jehož výstavbu zajistí soukromý investor, vyroste na městských pozemcích. Původně mělo jít o dceřinou společnost České spořitelny, město však musí vypsat koncesní řízení, které aktuálně připravuje. K výběru by mělo dojít nejdříve v říjnu. Podle celkové územní studie by v oblasti mělo v budoucnu přibýt až 3400 nových obyvatel.