V srdci Ostravy staví developerská společnost Contera novou administrativní budovu ORGANICA, která se po svém dokončení bude pyšnit přívlastkem „chytrá budova“. Všichni uživatelé budovy, ve které by mělo pracovat až 2500 lidí, mohou využít unikátní software Sharry včetně mobilní aplikace, která jim odemkne nejen jejich kanceláře, ale i další služby v objektu.

Místo plastové karty si zaměstnanci budou moci turnikety a dveře od společných prostor otevírat telefonem či chytrými hodinkami. Jedním kliknutím si v aplikaci rezervují místo k parkování, zasedačku nebo objednají jídlo. Zároveň je telefon propojí s okolními podniky, které jim mohou posílat speciální nabídky nebo upozorňovat na polední menu.

„Projekt ORGANICA jsme od samotného počátku pojali jako maximálně přátelskou budovu, jak pro uživatele, tak i pro životní prostředí. Kromě aplikace od Sharry zde najdou uživatelé nabíjecí stanice pro elektromobily i elektrokola. U laviček v klidovém prostoru atria bude možné USB nabíjení. O distribuci čerstvého vzduchu pro zaměstnance se postará inteligentní systém. ORGANICA bude schopna sama řídit ohřev a chlazení budovy dle období a předpovědi počasí, protože její součástí bude i meteostanice. Počítáme také se systémem využívání dešťové vody na zálivku i střešními fotovoltaickými panely, díky nimž bude ORGANICA částečně energeticky soběstačná,“ říká Martin Budina, projektový ředitel Contery.

„ORGANICA je jedním z nejvýraznějších projektů nové tváře Ostravy. Jsme rádi, že Sharry může projekt obohatit o nejmodernější technologie, které využívají lidé v prémiových kancelářích od New Yorku, přes Chicago, Varšavu, až po Budapešť. Vnímám Sharry jako technologickou platformu, která skvěle doplňuje vysokou kvalitu stavby a excelentní architekturu ORGANICY,“ uvedl David Hartl, Head of Sales and Business Development ve firmě Sharry.

VIRTUÁLNÍ RECEPCE & ANALÝZA DAT

ORGANICA nabídne 25 545 m2 kancelářských, retailových a dalších prostor. Návštěvníky šestipodlažní budovy přivítá designová recepce dominující společným prostorám v přízemí. Díky softwaru Sharry lze hlavní recepci budovy nastavit jako virtuální, která umožní registraci návštěv bez nutnosti kontaktu s recepční.

Pozvaný host si bude moci online rezervovat místo k parkování. Speciální QR kód, který dostane na e-mail, bude následně fungovat jako jednorázová vstupenka, jež mu v přízemí otevře vstupní turnikety ve sdílených prostorách místo plastové karty. Po příchodu do ORGANICY se může u společné recepce budovy sám zaregistrovat do digitální knihy návštěv, podobně jako při odbavení na letišti, a pokračovat na schůzku do dané firmy.

Správci budovy budou mít k dispozici centrální portál Sharry, přes který na jedno kliknutí nastaví, kdo má přístup do jakých prostor, nebo zjistí, jaké prostory jsou nejvíce využívané. Právě na základě detailních dat lze poté snadno nastavit efektivní provoz v budově, která získala prestižní ekologickou certifikaci BREEAM Excellent.

PROPOJENÍ LIDÍ A TECHNOLOGIÍ

Majoritním nájemcem v budově ORGANICA bude firma Tietoevry, významný skandinávský dodavatel IT služeb a softwaru s působností po celém světě, který sem přestěhuje svou českou centrálu.

„ORGANICA přesně vystihuje hodnoty naší společnosti jako jsou otevřenost a inovativnost, čemuž nasvědčuje i fakt, že naši zaměstnanci svými návrhy přispěli k designu kanceláří. Věříme, že díky stěhování z nynější vertikálně postavené budovy do horizontálně koncipované si budeme na pracovišti blíže. V otevřeném prostoru, kde do sebe lidé přeneseně ‚narážejí‘ vznikají skvělé nápady a inovace. Díky technologiím, které nám budova poskytne, budeme v užší kooperaci i s lidmi, kteří se v kancelářích zrovna nenachází,“ říká Jana Krajcarová, HR manažerka Tietoevry.