O kvalitní kancelářské prostory je v Praze velký zájem, díky tomu se mohou majitelé zejména takzvaných áčkových budov pyšnit takřka plnou obsazeností. Problémem však je takřka nulová výstavba, shodli se na tom experti

„Bylo by dobré, aby se trend (nedostatku výstavby kanceláří) obrátil, protože kancelářských prostor je nedostatek. Abychom do Česka nalákali zahraniční firmy, potřebujeme kanceláře,“ uvedl důležitost moderních kancelářských budov Zdeněk Soudný, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Hlavní důvody, proč se nyní nestaví, jsou dva. Jednak v současnosti prochází ekonomika a obor stavebnictví útlumem, a to i kvůli vyšším úrokovým sazbám. Developeři ale také vyčkávají na nová pravidla pro výstavbu budov, která se vytvářejí na půdě Evropské unie. „Z nich budou vyplývat například nové požadavky na energetickou náročnost. Na jaře by mělo být ze strany EU jasněji,“ podotkl Soudný.

Že se situace na jaře příštího roku zlepší, doufá i Pavel Šemík, Group Treasury Director v developerské skupině UDI Group. „Všichni doufáme, že jaro přinese pozitivnější zprávy, a to nejen v sektoru kanceláří, ale i v dalších sektorech realit,“ řekl. Šemík uvedl, že o moderní kancelářské budovy je sice zájem, potenciální nájemci však důkladněji zvažují, k čemu se zavážou. „Rozhodovací procesy jsou delší. A to má vliv na plánování a realizaci výstavby ze strany developerů,“ podotkl.

Podle Radka Kučery, zakladatele společnosti Grafton Property Partners, se budou do budoucna zvyšovat rozdíly v obsazenosti nových moderních budov a těch starších. Hodně záležet podle něj bude i na lokalitě. Jako příklad dal nedávno dokončenou kancelářskou budovu Masaryčka u Masarykova nádraží.

„Co je nové, blyštivé, zelené, populární a stojí za tím dobrý architekt, na to se stojí fronty. Béčkové kanceláře, které potřebují rekonstrukci či zezelenit, mohou být klidně poloprázdné,“ uvedl Kučera. Například v Holešovicích či na Smíchově vidí spoustu kancelářských prostor, pro něž bude bez zásadních investic do renovace náročné najít využití.