Nedávno jste oznámili zahájení projektu Masaryčka, projektu regenerace města, na kterém se již dlouho pracuje. Jaká je časová osa projektu?

Na první dva objekty projektu, který navrhla Zaha Hadid, jsme obdrželi stavební povolení na začátku roku 2021 a již jsme zahájili výstavbu. První dvě budovy zahrnují přibližně 27 000 metrů čtverečních pronajímatelné plochy, z čehož 22 000 metrů čtverečních bude přiděleno kancelářím a zbývajících 5 000 metrů čtverečních bude maloobchod na hlavní třídě a směs provozovatelů potravin. Očekáváme, že tyto dvě budovy otevřeme v červnu 2023. Ve srovnání s ostatními kancelářskými projekty se jedná o mírně delší harmonogram výstavby, což však odráží složitost stavby a zejména organické fasády. Projekt jsme již začali pronajímat a věříme, že dokážeme nastavit nový standard pro špičkové kanceláře v Praze. První etapa Masaryčky bude zahrnovat nejen budovy Zahy Hadid, ale také kompletní regeneraci ulice Na Florenci a vytvoření přilehlého veřejného náměstí. Samostatně zahájíme výstavbu nové hotelové budovy v jižní části vlakového nádraží Masarykovo nádraží a také správce národní železniční infrastruktury SŽ zahájí rekonstrukci celé stanice s novým parkem, který bude vytvořen na vrcholu železniční trati do našich budov.

Na jakých dalších projektech Penta Real Estate v současné době pracuje? Ovlivnila pandemie významně provádění vaší rozvojové strategie?

Máme několik projektů v různých fázích povolování nebo výstavby. Pokud jde o naše pražské projekty, v posledních letech jsme diverzifikovali z čistého kancelářského vývoje do rezidenčního segmentu. Toto širší zaměření nám umožňuje urychlit projekty, kde vidíme větší poptávku. V rámci kancelářského segmentu máme po loňském dokončení projektů Churchill a Smichoff rozestavěnou Masaryčku a zahájili jsme přípravné práce na projektu Nová Waltrovka s hrubou pronajímatelnou plochou kanceláří cca o rozloze 30 000 m2. Kromě toho máme několik komerčních projektů v dřívější fázi povolování, většinou v centru Prahy. Jsme přesvědčeni, že centrální umístění by neměla být dlouhodobě ovlivněna COVID-19. Spíše naopak. V situaci, kdy některé společnosti uvažují o mírném snížení svých prostorových požadavků, mohou svým zaměstnancům nabídnout lepší umístění, dostupnost a přilehlé služby za podobné náklady jako dříve.

Český trh je již dlouho známý zdlouhavým povolovacím procesem. Změnil to COVID-19 nějak?

I když vidíme, že některé instituce a vládní orgány fungují efektivně i v dnešních složitějších situacích, jiné to používají spíše jako záminku k prodloužení doby odezvy. Navzdory tomu všemu jsme byli docela úspěšní při získávání několika klíčových povolení pro naše projekty. Očekáváme také, že se situace zlepší novým návrhem zákona o stavbě, který je v současné době projednáván v parlamentu.

V loňském roce byla Penta Real Estate docela aktivní také na investičním trhu, prodala čtyři kancelářské budovy a developerský projekt. Ztěžovaly uzavírání těchto dohod omezení související s pandemií?

Byli jsme velmi aktivní na obou stranách. Ukončili jsme několik dokončených projektů, ale také jsme zajistili několik nových rozvojových pozemků. Byli jsme pozitivně překvapeni stabilitou investičního trhu a jeho absorpční schopností i pod tlakem pandemie. Je zřejmé, že došlo k určitým technickým komplikacím spojeným s cestovními omezeními a nemožností osobního setkání. To pravděpodobně usnadnilo aktivnějším místním nebo dlouhodobým hráčům. Nějakým způsobem tedy některé transakce byly relativně usnadniěné ve srovnání s dobou před COVIDEM, kdy jsme na trhu viděli spoustu poměrně exotického kapitálu s omezenými zkušenostmi.

Zaznamenali jste během posledních 12 měsíců nějaké významné změny v cenách? Jaká jsou vaše očekávání pro rok 2021 na investičním trhu ve střední a východní Evropě obecně?

Za posledních 12 měsíců jsem nezaznamenal žádné významné cenové pohyby ve výnosech kanceláří. Podařilo se nám dosáhnout předkrizových cen všech kancelářských aktiv, která jsme opustili za poslední rok. Pokud jde o rezidenční segment, viděli jsme trh docela nedotčený, přičemž ceny rezidenčních nemovitostí v Praze rostly o 5-10 procent v závislosti na konkrétních lokalitách. Sledujeme spoustu peněz, které hledají příležitosti, a s lockdownem, který doufejme brzy skončí, jsem s ohledem na investiční trh docela optimistický. Co je obtížnější posoudit, jsou dlouhodobé důsledky pro základní fundamenty, zejména v maloobchodním segmentu. Ale s velkou zadrženou poptávkou se snad dočkáme rychlého zotavení.

Zdroj: // Retrend